Szkolenie będzie obejmowało następujące zagadnienia:
Zmiany w przewodzie pokarmowym (stan zapalny żołądka, owrzodzenie, zaburzenia połykania, zaparcia) – jak dostosować dietę?
Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Jaka powinna być podaż białka w diecie?
Komponowanie posiłków.
Kwestionariusze oraz wskaźniki do oceny stanu odżywienia pacjenta w domu – czy występuje ryzyko niedożywienia?
Leczenie żywieniowe: suplementy doustne, żywienie dojelitowe, pozajelitowe – kiedy? dla kogo? gdzie szukać pomocy?
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się czego potrzebuje organizm pacjenta, aby zapewnić mu poprawny stan odżywienia, jak komponować i przygotowywać posiłki, co nas powinno niepokoić w kwestii odżywiania, jak sobie radzić z pacjentem niedożywionym, a także czym jest leczenie żywieniowe i czy jest ono refundowane.
Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, promotor zasad zdrowego odżywiania. Absolwentka SGGW, UŁ oraz UMED w Łodzi. W ramach projektów naukowych prowadzi w Klinice Geriatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi badania w zakresie wpływu diety na proces starzenia się organizmu ludzkiego. Członek towarzystw naukowych. Od 20 lat profesjonalnie zajmuje się dietoterapią. Pracując z pacjentem stosuje wyłącznie spersonalizowane podejście, łącząc doradztwo ze skuteczną edukacją. Ma wieloletnie doświadczenie w edukacji osób dorosłych. Prowadziła wykłady dla łódzkich uczelni wyższych, Uniwersytetów Trzeciego Wieku, domów kultury, stowarzyszeń i fundacji. Nieustannie pogłębia wiedzę i doskonali warsztat uczestnicząc w szkoleniach i konferencjach.