Szkolenie będzie obejmowało następujące zagadnienia:
Zmiany w przewodzie pokarmowym (stan zapalny żołądka, owrzodzenie, zaburzenia połykania, zaparcia) – jak dostosować dietę?
Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Jaka powinna być podaż białka w diecie?
Komponowanie posiłków.
Kwestionariusze oraz wskaźniki do oceny stanu odżywienia pacjenta w domu – czy występuje ryzyko niedożywienia?
Leczenie żywieniowe: suplementy doustne, żywienie dojelitowe, pozajelitowe – kiedy? dla kogo? gdzie szukać pomocy?
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się czego potrzebuje organizm pacjenta, aby zapewnić mu poprawny stan odżywienia, jak komponować i przygotowywać posiłki, co nas powinno niepokoić w kwestii odżywiania, jak sobie radzić z pacjentem niedożywionym, a także czym jest leczenie żywieniowe i czy jest ono refundowane.